Fotó elmélet/gyakorlat

Vékás Magdolna

fotóművész

 

A középiskola befejezése után a Dési Huber István szakiskola fényképész tanulója volt. 1977-től tíz évig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum fotósaként dolgozott. Később hosszú ideig szabadfoglalkozású fotóművész volt, és múzeumok, könyvkiadók megbízására is dolgozott.

1977-ben felvételt nyert a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába, 1982 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe 1987-ben lépett be. Jelenleg az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban dolgozik és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít klasszikus fotóeljárásokat.

Képeire a hagyományos eljárások használata illetve a különleges hordozóanyagokkal való kísérletezés jellemző. (pl: textil, kő fémlap) 1988-óta dolgozik régi fotótechnikákkal, leggyakrabban cianotípiával, albuminnal és sópapírral. Képei számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek Magyarországon és külföldön. 1998-ban Divald Károly Emlékplakettel tüntették ki és az Esztergomi Biennálé fődiját is elnyerte. 2000-ben Balogh Rudolf díjjal ismerték el munkásságát.

Egy-egy alkotását a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a miskolci Hermann Ottó Múzeum, a Körmendi-Csák Művészeti Gyűjtemény és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal őrzi. Kiadásai: Töredékek a városról (2000), Cianotípiák (1997)

 

 

Faculty

Sorry no post found.