Zeneelmélet, Klasszkus zene

Baráz Ádám

zeneszerző

 

Zenei adottságai elég korán megmutatkoztak. Egészen kisgyermekként elbűvölte a népdalok világa, mely későbbi munkáira is részben kihatott. Zenei tanulmányait, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola növendékeként kezdte, majd 14 évesen felvételt nyert többek közt a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés, zongora és szolfézs-zeneelmélet szakára, ahol Reményi Attila (zeneszerző),  Hennel Georgina (zongora) és Oláh Margit (zongora, kamarazene) voltak vezető tanárai.
A konzervatórium elvégzése után sikeresen felvételizett a párizsi Zeneakadémiára. Ezt követően tanulmányait magán úton folytatta.

 

Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként és korrepetitorként valamint magán zeneelmélet, szolfézs és zenetörténet tanárként tevékenykedik. Korrepetitori munkája során több magyarországi regionális és országos versenyen vett részt, a Magyar Állami Operaház magánénekeseivel is dolgozott, és közreműködött számos művészeti iskolában.2013-tól a Szlovákiában, az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola (ZUS-MA Balog nad Ipl’om) zongora, kamarazene tanára és korrepetitora. Növendékeivel számos szlovákiai regionális és országos versenyen vett részt, mint felkészítő tanár és korrepetitor. 2016-ban Korrepetitori különdíjban részesítették. 
2012-től a budapesti Théba Művészeti Akadémia szolfézs-zeneelmélet, zenetörténet, zongora és dalirodalom tanára és a klasszikus magánének tanszak korrepetitora.

 

Zeneszerzői munkássága igen széleskörű. Több mint 120 befejezett opusa van.
Komponált már szóló hangszeres, vokális, kamarazenei és zenekari műveket egyaránt, valamint versenyműveket is. (Concertino cimbalomra és vonósokra, Hegedűverseny, Piano Concertino, stb.) Műveiben fontos szempont a hagyományosság, azaz a melódiára, harmóniára és ritmikára épülő zenei gondolatok. Több alkalommal adott szerzői és zongorahangversenyt Budapesten, Balassagyarmaton, Győrött, Pápán és az ország számos pontján. Ezen estek alkalmával kimondottan olyan szerzők remekműveit tűzte műsorára, akik kevésbé ismertek Magyarországon. Saját kompozíciói megszólaltak már számos európai országban (Szlovákia, Ausztria, Franciaország, Németország, Belgium, Anglia, Hollandia, Csehország, Spanyolország, stb.), valamint Mexikóban és Kínában, Thaiföldön is, 2012 nyarán pedig nagy sikerrel adott koncertet Japánban, ahol Asuka Kososhi balett művésznő felkérésének tett eleget.
Erre az alkalomra komponálta a Fukushima áldozatainak emlékére írott Elégiát.

 

Az utóbbi években több kamarazenei hangversenyt és szólóestet adott, melyben fiatal művészekkel együtt muzsikált. Budapesten a híres Kossuth Klubban, Mozaikok, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Nemzetek Muzsikája és A Cimbalom címmel több részes hangversenysorozat szervezője és közreműködője volt. Mindezek mellett a Fészek Művészklub, a Művészetek Palotája Üvegterme, a Rátkai Márton Klub, a Vasas Művelődési Ház, a Galéria13, a Bálint Ház épp úgy otthont adott előadó és alkotóművészi munkájának, mint a Szép galéria vagy a Lotz Károly terem.

2014 tavaszán a Jancsó Sarolta által rendezett Csehov: A sirály c. művéhez percoperát komponált A viharmadár címmel, melynek bemutatója a Bethlen téri Színházban volt.

2015-ben alapított egy nemzetközi zongoraduót Elisa Fusto olasz zongoraművésznővel, akivel számos koncertet adott Olaszországban, Magyarországon és Szlovákiában. (elsősorban 20. századi és kortárs zongora négykezes és két zongorás műveket tűznek műsorukra)
2016-ban Alis Yajima japán zongoraművésznővel, Távoli utazások címmel szintén zongora négykezes hangversenysorozatot indított a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében.

A Magyar Rádió egyes műsoraiban több alkalommal olvasták be gondolatait, mely a hallgatóság számára az alkotó szemszögéből világít rá egy-egy mű keletkezésére vagy annak értékelésére.

2009 óta a Neuma Zeneműkiadó gondozásában évente egy kompozíciója került kiadásra a kiadó kortárs sorozatában.(Toccata cimbalomra, Apróságok Apróságoknak – zongorára, nem csak gyermekeknek, Concertino cimbalomra és vonószenekarra, Jelenetek ifjúsági vonószenekarra).

 

www.adambaraz.hu

Faculty

Sorry no post found.