Bemutatkozás

THÉBA MŰVÉSZETI AKADÉMIA 

 érettségi utáni művészeti szakképzés
színművészet, ének, képzőművészet, foto, film, divattervezés, iparművészet……

Alapítás éve: 1981

Alapító: Andor Edit operaénekes, pedagógus.


Fenntartó: THÉBA Stúdió ─ Andor Alapítvány http:// theba.info

A THÉBA betűszó:

 Tánc – Helyzetgyakorlatok – Ének – Beszéd – Artisztikum szavak kezdőbetűiből áll össze a THÉBA név, amely elnevezés az ókori görög Théba városához Shakespeare király-drámáinak színteréhez – fűződően is jelképezi a művészetet, ugyanakkor utal a görög oktatás és nevelés alapelveire is, melyek szerint a szellemi és testi képességeket együttesen, sokoldalúan kell fejleszteni. Így érhetjük el a test és lélek harmóniáját, ami a kiegyensúlyozott egyéniség alapja.

A művészeti iskola fókuszában az artisztikum áll: a művészi megformáltság, a művészet körébe tartozó dolgok, tárgyak, fogalmak összessége.

Az iskola jellemzője a diákcentrikus légkör: professzionális képzés családias légkörben.


Az iskola érettségizett fiatalokat képez a legkülönbözőbb művészeti ágakban az énektől, tánctól, színművészettől a pantomimen keresztül a képzőművészet különböző ágain át a fotózásig, filmkészítésig, divattervezésig. Egy képességfelmérő felvételit követően az oktatás elméleti és gyakorlati órákból áll. A szakok átjárhatóak, így egy diák egyszerre több szakot is végezhet egyszerre.

A képzések ideje nappali és esti tagozaton 2 év, felnőttképzésben 1 év. Sikeres szakvizsga után az iskola OKJ-s bizonyítványt ad. Minden szakképzésben kötelező a 160 óra szakmai gyakorlat, melynek egy részét az iskola biztosítja a tanuló számára, de önállóan is megszervezhető ennek a teljesítése.

Az iskola kurzusai 16 éves kortól a felnőttekig lehetőséget nyújtanak a művészeti egyetemekre való felkészülésre, és az iskolarendszeren kívüli művészeti szakmák megtanulására, bevezetnek a smink, maszk, képregény alkotás, írás (vers, próza, esszé, forgatókönyv, újságírás), a fotózás, filmkészítés rejtelmeibe. Nyelvtanfolyamok indulnak, ahol a beszédkészséget helyzetgyakorlatok erősítik.

Felnőttképzés keretein belül tanulható a bábkészítés és a mozgóképgyártó – operatőr képzés.

A továbbképzést biztosítják az alapképzésre épülő szakok: színész II (a gyakorlatos színész képzés után), jelmeztervező (a divattervező képzés után), díszlettervező (a szcenikus képzés után), a klasszikus zenész I. (a klasszikus zenész II. után) stb.

A Budapesttől távol lakó és a dolgozó fiatalok számára alternatív órarendekkel, e-learning módszerekkel tesszük lehetővé a képzésbe való bekapcsolódást. Megfelelő előképzettséggel egy szintfelmérő felvételit követően tanév közben is be lehet iratkozni.

Az iskola mellett a Basilides Művészeti Műhely a szakmai gyakorlatot, pályázati projektek megvalósítását segíti, az Artes Liberales online folyóirat http://artes-liberales.hu/ pedig nyilvánosságot biztosít a fiatal pályakezdő művész számára.

A különböző szakokról, tanfolyamokról részletesebben a menüpontokra kattintva lehet tájékozódni.