Dramaturgia, színháztörténet

Zalán Tibor

költő, író, dramaturg

 

Iskoláit Abonyban, Nagykőrösön és Szegeden végezte. 1978-ban magyar–orosz szakon szerzett diplomát a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.Az egyetemi évek után Pestre, majd Óbudára költözött. 1979-ben látott napvilágot az Arctalan nemzedék című esszéje, mellyel széles körű ismertséget szerezett.

 

Részvétele az oktatásban

Egy ideig a Kvassay- és a Semmelweis Szakközépiskola pedagógusa; 1995-től előbb a Törökbálinti Kísérleti Gimnázium, majd az óbudai Zsigmond Líceum vezetőtanára volt. Évekig dramaturgiai, drámaelméleti, színház- és drámatörténeti órákat tart a Théba Művészeti-, illetve a Keleti Károly Szakiskolában, a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetemen, az egri Eszterházy Főiskolán, a Békéscsabai Színitanházban illetve a Színház és Film Intézetben. Jelenleg creativ writing-órákat vezet az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen.

 

Szerkesztői munkássága

A Kortárs segédszerkesztője majd versrovatvezetője, a Szivárvány, chicagói-budapesti folyóirat, társszerkesztője, a Kelet főszerkesztője, a Kortárs Könyvkiadó sorozatszerkesztője volt. Jelenleg a Kortárs Könyvkiadó ÚjLátószög elsőkönyves sorozatának a szerkesztője.

 

Színházi, egyéb irodalmi munkássága

Dramaturgként dolgozott a Kolibri Színházban, a zalaegerszegi Griff Bábszínházban, 2008 óta pedig a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja és színdarabírója. Írásait legalább két tucat könyvben olvashatjuk; drámáit, mesejátékait folyamatosan játsszák színpadi és bábszínházi előadásokon, időről időre fölhangoznak hangjátékai a rádiókban; próza- és esszéköteteket, valamint gyerekkönyveket is ír. Műveit számos nyelvre lefordították, írásai, könyvei jelentek meg Belgiumban, Franciaországban, Amerikában, Németországban, Szerbiában, Törökországban, Romániában és Ukrajnában…

 

Számos szakmai elismeréssel jutalmazták munkásságát: két József Attila-díj (Cleveland, Budapest), Magyarország Babérkoszorúja díj (2015), A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje (2005), Tiszatáj-díj (2001), Bárka-díj (2003) és Salvatore Quasimodo-emlékdíj (2013)…  Az elmúlt évtől Abony város díszpolgára.

Művei konkrét felsorolásától – az életmű terjedelme okán – ezúton eltekintünk. Ezek az író honlapján (részben), valamint a Wikipédia Zalán-szócikkén nagyrészt, föltalálhatóak…

 

www.zalan.deltabroker.at/ikreator/zal/cms_pub/content_1-hu.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zal%C3%A1n_Tibor

Faculty

Sorry no post found.